• "Ruský jazyk v Európe" - Rakúsko (Salzburg a Viedeň)

            • V rámci školského projektu "Ruský jazyk v Európe" navštívili žiaci bilingválnej slovensko-ruskej sekcie v máji a v júni dve krásne mestá  Rakúska -Salzburg a Viedeň, kde hovoria aj po rusky.

              Školský projekt „Ruský jazyk v Európe“ sa nekončí len vzdelávacou exkurziou do Rakúska. Pokračovaním projektu bude realizácia plánovaného výletu do Maďarska, Fínska a Litvy.

              Salzburg je rozprávkové mesto,  nachádzajúce sa neďaleko Viedne. Hovorí sa mu aj „barokové hlavné mesto Európy“. Je to štvrté najväčšie mesto Rakúska. Salzburg je rodiskom veľkého Mozarta. V Salzburgu vám to pripomenie každá brožúra a každá cukráreň.

              Pevnosť Hohensalzburg sme navštívili pozemnou lanovkou a tiež sme sa dlho prechádzali po meste. Mnohí z nás vyskúšali a kúpili si pravé svetoznáme cukríky Mozartkugeln. Ide o čokoládové guličky v modrom ,nie červenom obale. Tieto pravé Mozartkugeln  sa vyrábajú iba v Salzburgu a sú tým najlepším suvenírom, ktorý si odtiaľto môžete priniesť domov. Druhý deň sme strávili vo Viedni. Naše spoznávanie Viedne sme začali od jej srdca – námestia Stefansplatz Pred nami sa týčil jeden z hlavných symbolov rakúskej metropoly – Dóm svätého Štefana. Gotickému chrámu sme venovali veľkú pozornosť – preskúmali sme ho zvonku aj zvnútra. Na ulici Graben je hlavnou atrakciou Morový stĺp alebo Stĺp Najsvätejšej Trojice. Postavili ho koncom 17. storočia po hroznej morovej nákaze, ktorá postihla Viedeň.Ulica Graben je tiež plná obchodov , reštaurácií a kaviarní. Táto ulica plynule prechádza do ulice Kohlmarkt, kde sa nachádza známa cukráreň Demel. Charakteristickým dezertom tejto starobylej cukrárne sú fialky,  obalené cukrom. Pri šálke kávy môžete sledovať kuchára pri práci (stena oddeľujúca chodbu a kuchyňu je zo skla). Na ulici sa nachádzajú butiky takých známych značiek ako Tiffany, Burberry a Gucci. Ulica končí námestím Michaelerplatz a palácom Hofburg. Žili v ňom rakúski panovníci viac ako sedem storočí. Za Hofburgom sa nachádza Maria-Theresia-Platz. V strede námestia stojí pomník cisárovnej Márie Terézie. Po oboch stranách sa týčia budovy Prírodovedného múzea a Umeleckohistorického múzea. Viedenská opera je najväčšia opera v Rakúsku, ktorá bola postavená v druhej polovici 19. storočia a úplne zničená počas druhej svetovej vojny. Viedenská opera bola obnovená v roku 1955. Teraz je táto krásna budova jedným z centier kultúrneho diania vo Viedni. Navštívili sme aj Ruské centrum vedy a kultúry vo Viedni, kde práve prebiehala výstava,  venovaná výročiu narodenia slávneho ruského básnika A. S. Puškina. Aj samotná budova, kde sídli RCVK,  je svojou historickou hodnotou zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO.

            • Blahoželáme - 2. miesto vo finále celoslovenskej súťaži Misia Mars

            • Získali sme 2. miesto s vlastným vedeckým projektom „Bioplasty na Marse“ v súťaži Misia Mars 4, prestížnej náučnej súťaži pre stredoškolských študentov s celosvetovým ohlasom, ktorú organizujú Slovenské elektrárne, prepojenou so simulovanou vesmírnou misiou pod vedením Dr. Michaely Musilovej, MSc., riaditeľkou výskumnej stanice HI-SEAS pod záštitou International MoonBase Alliance (USA).

              Garantom projektu „Bioplasty na Marse“  je naša pani p. Ing. Monika Ďurikovičová a tím s názvom Astronauti tvoria naši žiaci z 1.D Filip Malcher, z 3.A Samuel Achs , z 3.E Adela Škvareninová, Oliver Bizoň, Matvei Konarev, Konstantin Shevtsov.

              Kosťa Shevtsov je aj autorom výnimočného videa, ktoré je súčasťou vedeckého projektu.

              Cenu nám odovzdal pán Ivan Bella, ktorý je prvým slovenským kozmonautom. Do vesmíru letel v roku 1999 ako 385. človek zo Zeme. Moderátorom finále bol p.  Sajfa, ktorý vytvoril príjemnú atmosféru vo finále súťaži.

              Ďakujeme.

              Ing. Monika Ďurikovičová

            • Misia Mars 4 - Astronauti

            • Zapojili sme sa do súťaže Misia Mars, v ktorej naši študenti využili unikátnu šancu vymyslieť vlastný vedecký experiment, ktorý zrealizuje tím medzinárodných vedcov na simulovanej vesmírnej misii pod vedením Dr. Michaely Musilovej, MSc, ktorá  je riaditeľkou výskumnej stanice HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) pod záštitou International MoonBase Alliance (USA).

              Garantom projektu na našej škole je pani p. Ing. Monika Ďurikovičová a tím s názvom Astronauti tvoria naši žiaci z 1.D Filip Malcher, z 3.A Samuel Achs , z 3.E Adela Škvareninová, Oliver Bizoň, Matvei Konarev, Konstantin Shevtsov. Projektu s názvom Bioplasty na Marse držíme palce.

            • Návšteva veľvyslanca Spojeného kráľovstva na Slovensku v GAE

            • Víťazi súťaže "Meet your researcher"

              Hlavnú cenu Teleskop Levenhuk Skyline Plus 1305 nám osobne odovzdal 10. mája 2022 veľvyslanec Spojeného kráľovstva Nigel Baker aj s pánom Bílskym riaditeľom SOVVA. Študenti z 3.A triedy privítali vzácnu návštevu a Samuel v rámci programu excelentne zahral na saxafóne niekoľko známych melódií. Alexandra prevzala hlavnú cenu a veľvyslanec si prezrel aj našu školu, hlavne chemické a fyzikálne laboratórium. Ocenil podporovanie záujmu o vedu a inovácii u našich žiakov.

              Srdečná vďaka za návštevu.

            • 9. máj Deň Európy

            • Deň Európy je oslavou mieru a jednoty v Európe.

              V tento deň si pripomíname výročie historickej Schumanovej deklarácie. Robert Schuman, francúzsky minister zahraničných vecí, vo svojom prejave prednesenom v Paríži 9. mája 1950 navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi.
              Jeho víziou bolo vytvorenie európskej inštitúcie, ktorej úlohou by bolo riadenie spoločného trhu s uhlím a oceľou. Zmluva, ktorá viedla k vytvoreniu takéhoto orgánu, bola podpísaná o rok neskôr. Jeho prejav vošiel do dejín ako Schumanova deklarácia, pričom tento dokument sa považuje za „rodný list" EÚ, čiže za začiatok budovania toho, čo je dnes Európskou úniou. Za oficiálny Deň Európy bol 9. máj vyhlásený v roku 1985 na vrcholnej schôdzke predstaviteľov EÚ v Miláne. Solidarita, jednota a mier - hodnoty, na ktorých bola vybudovaná Európska únia - sú aktuálne dnes viac než kedykoľvek predtým.

                          Tento významný deň sme si pripomenuli aj v škole s 3. D triedou. Stručne sme sa oboznámili s históriou tohto dňa, urobili sme si krátky kvíz o EÚ a potom sme medzi nami privítali na diskusii europoslanca Roberta Hajšela, ktorý informoval žiakov, ako si Európsky parlament plní svoje úlohy v týchto mimoriadnych časoch, priblížil prácu poslanca v Európskom parlamente, vo výboroch a delegáciách EP, venoval sa i Zelenej dohode a zdaňovaniu energií v EÚ. Diskusia bola zaujímavá, otázok bolo veľa.  Počas diskusie sa vytvoril priestor na výmenu informácií a názorov aj o aktuálnych udalostiach v Európskej únii. Potešilo nás, keď p. Hajšel skonštatoval, že naši žiaci majú veľký prehľad o EÚ.

          • DEŇ NARCISOV - 28. apríl 2022
            • DEŇ NARCISOV - 28. apríl 2022

            • DEN_NARCISOV_-_28._april_2022.docx​​​​​​​Po dvoch rokoch pandémie sa nám opäť podarilo zapojiť sa do zbierky Dňa narcisov aktívne. Dobrovoľníkom úprimne ďakujeme.

              Ďakujeme za  nádej, že to nie je s ľudskou ochotou pomáhať vôbec také zlé, akoby sa mohlo zdať. Ďakujeme za prinavrátenie energie, chuti a entuziazmu naďalej pomáhať v čo najväčšom nasadení, nie je to ľahké v dnešnej dobe.

              Naši dobrovoľníci vyzbierali 4 422, 04 EUR.

              Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí túto zbierku podporili. Účelom je získať zdroje na celoročnú pomoc onkologickým pacientom v rôznych formách, ale tiež na edukácii verejnosti, predovšetkým mladej generácie smerom k prevencii.

              ĎAKUJEME!

            • Postup do celoslovenského finále- Ekonomická olympiáda

            • 3.5. 2022 sa  v Bratislave konalo vyhodnotenie Ekonomickej olympiády.  Z 11 300 účastníkov postúpilo do celoslovenského finále iba 51. Medzi nimi je aj náš študent Ján Holečka z 1.D triedy.

              V celoslovenskom kole čaká študentov písomné testovanie. Desiati súťažiaci s najlepšie napísanými testami postúpia do superfinále, v ktorom budú ústne odpovedať pred odbornou porotou.

              Cieľom olympiády je priblížiť ekonomické myslenie, čo najväčšiemu počtu stredoškolákov a povzbudiť mladých ľudí vďalšom štúdiu ekonómie.

            • Meet your Researcher- Noci výskumníkov -1. miesto

            • Vyhrali sme súťaž o Levenhuk Skyline PLUS 130S Telescope v aktivite Meet your Researcher- Noci výskumníkov. Z našej školy pod taktovkou pani Ing. Moniky Ďurikovičovej,  si zasúťažilo okolo 30 žiakov, z ktorých  žiačka z 3.A vyhrala prvú cenu.

              Gratulujeme!

              Prvú cenu príde osobne odovzdať pán riaditeľ SOVVA Ľ. Bilský a  zástupca Britskej ambasády na Slovensku.

            • MLADÝ EURÓPAN 2022

            • Srdečne blahoželáme nášmu tímu Gymnázia Alberta Einsteina a p. p. Chrenovej k dosiahnutiu veľkého úspechu na súťaži Mladý Európan 2022 v regionálnom kole získali 2. miesto!

              Náš tím: Vladimír Molnár, Ivan Kliment a Dominik Adáme

              Poslaním súťaže je zvýšiť všeobecnú informovanosť študentov stredných škôl SR o EÚ a tým aj povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi na Slovensku. Nosnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ.

              Hlavnými oblasťami pre tento rok sú: Európsky rok mládeže 2022 a programy EÚ pre mladých ľudí, priority Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyen, najmä Európska zelená dohoda, Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti, Spoločná poľnohospodárska politika, stratégia Z farmy na stôl, Stratégia v oblasti biodiverzity a opatrenia EÚ v reakcii na koronavírus. Taktiež Európsky parlament, Rada Európskej únie a krajiny predsedajúce Rade Európskej únie v roku 2022, konkrétne Francúzsko  a Česká republika.

              Medzi ďalšie hlavné priority patrí Partnerská dohoda, využívanie finančných prostriedkov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF), prínos EŠIF pre Slovensko a tiež ochrana finančných záujmov EÚ.

              Záštitu nad súťažou v roku 2022 prevzal podpredseda Európskej komisie pán Maroš Šefčovič. Partnerom súťaže je Úrad vlády SR.  

            • DEŇ NARCISOV

            • Vážení rodičia,

              28. apríla (štvrtok) sa koná Deň narcisov. (I naša škola sa do neho aktívne zapája). Ak sa rozhodnete prispieť na podporu tejto zbierky, účelom ktorej je získať zdroje na celoročnú adresnú pomoc onkologickým pacientom v rôznych formách, ale tiež na edukácii verejnosti - predovšetkým mladej generácie - smerom k prevencii, Liga proti rakovine naším prostredníctvom tlmočí svoje veľké poďakovanie. Narcis je symbolom podpory a spolupatričnosti už 26 rokov. Príspevok do zbierky je dobrovoľný, v ľubovoľnej sume. Ďakujeme.
              Do 6.5. je možné podporiť zbierku zaslaním SMS na 848 v hodnote 3,- Eurá.

            • Výuka webových technológii FEI STU

            • V rámci série interaktívnych aktivít so FEI STU, sa dňa 26.4.2022 na našej škole uskutočnilo ďalšie stretnutie, na ktorom pán Ing. Matej Rábek, PhD. predstavil publikovanie webu a doplnil našim študentom zo semináru INF, informácie, potrebné pri tvorbe webu. Na záver niektorí šikovní žiaci si pozreli svoje vlastné a pripravené weby spublikované napríklad aj na svojom mobile.                                

              Ďakujeme za interaktívnu aktivitu!

          • Programátorská súťaž v jazyku Python!
            • Programátorská súťaž v jazyku Python!

            • Súťaž bude prebiehať v stredu 27. 4. 2022 v našej škole, prihláste sa u pani profesorky Ďurikovičovej do utorka 26.4.2022.

              Súťaž trvá 90 minút a sú v nej 3 súťažné úlohy:

              Prvá úloha je venovaná kresleniu obrázkov pomocou objektu Turtle z modulu turtle a definovaniu vlastných funkcií s viacerými parametrami.

              V druhej úlohe treba pomocou kreslenia a presúvania objektov (modul tkinter) naprogramovať animáciu nejakého objektu, ktorá je doplnená jednoduchým programom. Program umožní väčšiu variabilnosť animácie. V programe využijeme cyklus na posúvanie alebo zmenu obrázkov.

              Tretia úloha je zameraná na vytvorenie komplexného programu - väčšinou jednoduchej hry, v ktorej budeme využívať klikanie do grafickej plochy, resp. posúvanie obrázkov (objektov v tkinter) pomocou klávesov.

            • Girl´s day 28.4.2022

            • Milé študentky,

              ktoré ste sa prihlásili alebo sa chcete zúčastniť na Girl´s day 28.4.2022, prihláste sa do utorka 26.4.2022 u pani profesorky Ďurikovičovej.

            • Súťaž Meet your Researcher - Noc výskumníkov.

            • .Milí študenti,
              do 25. apríla 2022 prebieha súťaž o  Levenhuk Skyline PLUS 130S Telescope  a poukážky na knihy vo výške 100€  Súťaž je súčasťou aktivity Meet your Researcher- Noci výskumníkov.

              Stačí vyplniť krátky kvíz, v ktorom sú otázky zo šiestich prezentácií, ktoré sú zverejnené na facebook stránke https://www.facebook.com/nocvyskumnikov.

              Výhra je teleskop pre svoju školu a druhá poukážky na nákup v kníhkupectve.

              Viac informácií, ako aj samotný kvíz nájdete na
              webe: https://www.nocvyskumnikov.sk/sutaze/kviz-meet-your-researcher.html.

            • Vedecká cukráreň

            • Naši žiaci prijali pozvanie do vedeckej cukrárne a zúčastnili sa vedeckej prednášky: „MOZOG POTREBUJE POHYB ALEBO PREČO KOALY ZARADILI EVOLUČNÚ SPIATOČKU.“, prednášala pani doc. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD., vedúca Centra pohybovej aktivity Biomedicínskeho centra SAV. Študenti  diskutovali a zapájali sa do interaktívnej komunikácie.

            • Spolupráca s FEI STU

            • V našej škole sa dňa 13. 4. 2022 zahájila séria interaktívnych cvičení, odborných školení a seminárov v rámci spolupráce vo vzdelávaní s pánom Ing. Jánom Cigánekom, PhD. zástupcom ÚAMT FEI STU za pedagogiku. Na úvodnom seminári nás prišli navštíviť a oboznámiť našich tretiakov o celkovom štúdiu na FEI STU páni Ing. Ján Cigánek, PhD., Ing. Matej Rábek, PhD. a Ing. Kristián Ondrejíčka. Sprístupnili nám svet mechatroniky, informatiky, umelej inteligencie a automatizácie.

              Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu aktivitu.

              Ing. Monika Ďurikovičová

            • Krajské kolo SOČ

            • Študenti Gymnázia Alberta Einsteina 

              na krajskom kole SOČ dosiahli veľký úspech!

              Získali:

              1. miesto Lenka Hideghéthyová 2.A  odbor: Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba 

              názov práce: Techniky maľby

              2.miesto Lenka Tadlánková 4.D odbor:  Pedagogika, psychológia, sociológia 

              názov práce: Manipulácia a deiznformácie v médiách

              3.miesto Vladimíra Kapáková 4.E odbor: História, filozofia, právne vedy 

              názov práce: Ukrajina - ozbrojený konflikt

              Výhercom srdečne blahoželáme!

    • Kontakty

      • Gymnázium Alberta Einsteina
      • +421-2-6345-11-84
      • Einsteinova 35 852 03 Bratislava 5 Slovakia
      • 00605760
      • PaedDr. Monika Kolková tel.: +421-2-6930-70-74 monika.kolkova@einsteinova.sk
      • https://einsteinova.edupage.org/a/administrativa-nepedagogicki-zamestnanci
      • Ing. Zuzana Brajerová, Mgr. Nataša Kubíková tel.: +421-2-6930-70-70 brajerova@einsteinova.sk, kubikova@einsteinova.sk
      • Mgr. Miroslava Mendelová tel.: +421-2-6345- 31-93 mendelova@einsteinova.sk
      • Bratislavský samosprávny kraj, Sabinovská 16, 820 05 Bratislava 25
      • 02 / 6345-31-70
      • ERASMUS + ID: E10119001
    • Prihlásenie