• Návšteva partnerskej školy z Fínska

            •    Od 22.-24. marca 2023 sme privítali na našom gymnáziu návštevu 17-tich študentov

              s dvomi vyučujúcimi z družobnej školy z Helsínk  / Lauttasaaren    yhteiskoulu / z Fínska.

                 Vyučovanie na tejto škole prebieha v rôznych jazykoch- vo fínskom, švédskom a anglickom, ale študenti sa učia aj španielsky, ruský a francúzsky jazyk. Práve tieto jazyky  pomohli našim študentom v komunikácii s našimi hosťami.

                 Návšteva fínskych študentov netrvala dlho, ale aj napriek tomu sme sa snažili, čo najviac priblížiť pre nich našu krajinu, našu kultúru a tradície.

              1. deň: Po privítaní a ubytovaní naši študenti sprevádzali hostí po Starom meste. Počas prechádzky  im porozprávali o histórii Bratislavy, ukázali  korunovačný kostol sv. Martina, Hlavné námestie so Starou radnicou, Primaciálny palác, SND  a iné zaujímavé miesta. Veľmi sa im páčila aj prechádzka po uličkách starej Bratislavy. Po tejto spoločnej exkurzii sa študenti rozdelili do menších skupín a mali väčšiu možnosť zoznámiť sa so svojimi rovesníkmi z Fínska a ochutnať s novými kamarátmi  typickú slovenskú kuchyňu. Najviac im chutili bryndzové halušky, strapačky a obľúbili si aj našu Kofolu. Po náročnom dni naši žiaci odprevadili hostí do hotela a ešte dlho sa nevedeli s nimi rozlúčiť
              2.  deň: Našich fínskych hostí dojalo,keď sme  ich privítali  v našom gymnáziu podľa slovanskej tradície-v krojoch,  chlebom a soľou. Po tomto privítaní sme pripravili pre nich posedenie pri samovare s občerstvením počas ktorého naši žiaci prezentovali v ruskom aj anglickom jazyku Slovensko, Bratislavu a naše gymnázium a naši hostia nám predstavili svoju krajinu a školu v Helsinkách. Po krátkej exkurzii po škole,  jednotlivých triedach a po obede sme navštívili Devín, kde dostali výklad o význame tejto pevnosti v našej histórii. V peknom ,jarnom počasí sa  fínskym študentom ani nechcelo z Devína odísť. V podvečer sa potom v menších skupinkách s našimi žiakmi prechádzali v meste po Hviezdoslavovej ulici, po nábreží Dunaja a navštívili Euroveu.
              3. deň:  Návšteva školy, kde sa fínski študenti rozdelili na dve skupiny a zúčastnili sa vyučovania v 1.E triede na hodine ruského jazyka a 4.E triede na hodine biológie.

                  Po obede sme našich hostí odprevadili na Mlynské Nivy, kde sme sa s nimi veľmi srdečne rozlúčili so želaním pokračovať v spolupráci oboch našich  škôl, ale hlavne v nadviazaní kontaktov a priateľstva medzi našimi a ich žiakmi, čo potvrdila aj táto ich návšteva Bratislavy a nášho gymnázia.

            • Seminaristi z fyziky na FEI STU v Bratislave

            •  Seminaristi z fyziky opäť v laboratóriu fyziky na FEI STU v Bratislave. Po dlhšom čase pandemickej prestávky sme sa zúčastnili meraní z fyziky na Fakulte elektrotechniky a informatiky. Žiaci si mali možnosť prakticky overiť poznatky, získané z teoretickej výuky.  

            • Úvahy o umeleckom prednese v systéme edukácie

            •    Dňa 15.02.2023 sa uskutočnilo v Slovanskom dome v Bratislave stretnutie s profesorkou Evou Kollárovou, predsedom ARS na Slovensku, autorkou učebnice ruského jazyka pre stredné školy „Vstreči s Rossijej “, zameranou na kulturológiu a dlhoročnou porotkyňou recitačnej súťaže Ars poetica.

                 Besedy pod názvom : Úvahy o umeleckom prednese v systéme edukácie /slovakistika a rusistika/ sa zúčastnili žiaci 3.E a 4.D triedy s vyučujúcimi RUJ p. Kubínyiovou a Vasinovou .Pani Kollárová zaujala študentov srdečným privítaním a recitáciou básne,  po prednese ktorej im priblížila dôležitosť výberu textu z hľadiska jeho umeleckej hodnoty, jeho vhodnosti smerom k osobnosti interpreta. Hovoria aj o interpretačnej výstavbe textu v rovine vizuálnej a zvukovej, o kultúre reči a rozdieloch recitácie v slovenskom a ruskom jazyku.

                 Na záver stretnutia, ktoré prebiehalo vo veľmi príjemnej atmosfére / študenti si mohli pripraviť čaj a ponúknuť sa sladkosťami / sa pani Kollárová porozprávala so žiakmi, ktorí jej mohli dávať otázky a zapojiť sa do diskusie.

                 Veríme, že aj toto podujatie vzbudilo v nich záujem o poéziu a jej umelecký prednes .

      • Kontakty

        • Gymnázium Alberta Einsteina
        • +421-2-6345-11-84
        • Einsteinova 35 852 03 Bratislava 5 Slovakia
        • 00605760
        • PaedDr. Monika Kolková tel.: +421-2-6930-70-74 monika.kolkova@einsteinova.sk
        • https://einsteinova.edupage.org/a/administrativa-nepedagogicki-zamestnanci
        • Ing. Zuzana Brajerová, Mgr. Nataša Kubíková tel.: +421-2-6930-70-70 brajerova@einsteinova.sk, kubikova@einsteinova.sk
        • Mgr. Miroslava Mendelová tel.: +421-2-6345- 31-93 mendelova@einsteinova.sk
        • Bratislavský samosprávny kraj, Sabinovská 16, 820 05 Bratislava 25
        • 02 / 6345-31-70
        • ERASMUS + ID: E10119001
      • Prihlásenie