• Vzdelávacia exkurzia v Budapešti

            • V dňoch 11. a 12. mája 2023 vzdelávacej exkurzie sme sa zúčastnili exkurzie do Budapešti a Ostrihomu. Prehliadku sme začínali pri Bazilike sv. Štefana, ktorá je jednou z najvýznamnejších chrámov v Budapešti. Je pekná z vonka ako aj z vnútra. Pekný pohľad na ňu je z ulice Zrínui, ktorá bola práve vďaka tomu tuto pohľadu neraz označená ako jedna z najkrajších ulíc sveta. Autobusom sme sa neskôr presunuli na obrovské Námestie Hrdinov, ktoré je známe najmä Pamätníkom milénia. Tento pomník pripomína milénium príchodu Maďarov do Karpatskej kotliny. Jadrom pamätníka je 36 metrov vysoký stĺp, na vrchole ktorého stojí postava archanjela Gabriela, ktorý sa podľa legendy v sne zjavil uhorskému kráľovi Štefanovi a ponúkol mu kráľovskú korunu. Vedľa piedestálu sedí na koni vojvodca Arpád a sedem kmeňových náčelníkov, ktorí priviedli staré maďarské kmene do novej vlasti. V polkruhovej kolonáde sa nachádzajú významné postavy maďarskej histórie na čele s uhorským kráľom Štefanom.

              Z námestia naše kroky smerovali do Domu Teroru. Predstavuje obrovské trojposchodové múzeum na Andrássiho ulici v Budapešti. Na tejto ulici nie je situované náhodou. Táto budova totiž predtým slúžila ako sídlo a väzenie maďarského hnutia Strany šípových krížov a po druhej svetovej vojne tu sídlila známa maďarská polícia (PRO) a dokonca aj Úrad pre ochranu vlády (ÁVH). V múzeu je celoročne inštalovaná výstava o fašistickom a komunistickom terore spáchanom na maďarskom národe. Na každom poschodí nájdeme tiež ďalšie rôznorodo naaranžované miestnosti so stálou, ale aj dočasnou exhibíciou. Najsilnejším a najšokujúcejším zážitkom je však pre mnohých určite pivnica, bývalá väznica, ktorá demonštruje reálnu scenériu mučenia. Pred vstupom do pivnice umocňuje pocit napätia pomalý výťah, ktorý má návštevníkovi naznačiť pekelnú skutočnosť, ktorá na neho v podzemí čaká. Časť väznice sa zachovala v pôvodnom stave. Teror prebiehal napríklad vo vlhkých celách, kde voda siahala mučenému až po kolená či v tmavej cele, kde bol strop vysoký len jeden meter, aby sa väzeň nemohol postaviť a pod. Najhoršia je vedomie, že toto všetko sa odohrávalo len pár metrov od reálneho života ľudí v centre Budapešti.

              Skutočne krásny výhľad na celú Budapešť sme mali z Budínskeho hradu, historického sídla uhorských panovníkov. Zaujímavé je tiež, že pod týmto hradom bolo nájdené podzemné bludisko s archeologickými nálezmi starými až 350 000 rokov.

              Aj keď nie je rybárska bašta medzi pamiatkami až tak známa, jedná sa o skutočne zaujímavý pamätník. Skladá sa zo siedmych vežičiek, ktoré symbolizujú kedysi vládnucich siedmych panovníkov. Rybárska sa volá preto, lebo v minulosti na tomto mieste stál rybí trh. Z rybárskej bašty si tiež môžete vychutnať prekrásny výhľad na Pešť. Večer po ubytovaní a odpočinku sme sa vybrali metrom ku Budapest Eye. Kto by bol povedal, že nielen Londýn, ale aj Budapešť má svoje oko. Toto ruské koleso síce nie je tak veľké ako to londýnske, avšak za návštevu určite stojí.

              Na piatok sme si nechali prehliadku nádherného parlamentu. Maďarský parlament je impozantná stavba nachádzajúca sa na brehu rieky Dunaj. Patrí k najstarším vládnym budovám v Európe. Dnes je parlament symbolom Maďarska a patrí k najnavštevovanejším miestam v celom meste.

              Na brehu Dunaja sme videli pamätník, ktorý v nejednom človeku vyvolá smútok. V časoch druhej sv. vojny tu boli Židia o seba navzájom zväzovaní reťazami, pričom jeden z nich bol zastrelený a pri páde stiahol so sebou všetkých ostatných do Dunaja. Takýmto tragickým spôsobom šetrili Nemci náboje. Ešte pred zastrelením si museli všetci vyzuť topánky, ktoré boli následne predané. Na tomto mieste nájdete dnes takýto symbolický pamätník.

              Pred odchodom do Ostrihomu sme mali dvojhodinový rozchod, ktorý sme využili na obed a nákup v suvenírov v priestore starej tržnice a v blízkych uliciach mesta.

              V Ostrihome na nás čakala monumentálna katedrála. Ostrihomská katedrála bola najväčšou cirkevnou stavbou prvej polovice 19.storočia. Baziliku postavili v rokoch 1822-1869v klasicistickom štýle podľa návrhov Pála Kühnela, Jánosa Packha a potom Józsefa Hilda za éry štyroch arcibiskupov. Okrem prekrásneho výhľadu na okolitú krajinu nás čakalo prekvapenie v podobe bohatej klenotnice ukrytej v jej útrobách. Mnohé cennosti pochádzali zo Slovenska, na  ktoré sme sa vo večerných hodinách vrátili.

              Mgr. Mendelová, Mgr. Loffay a Ing. Miklošovičová

            • ZBIERKA MODRÝ GOMBÍK 2023 OD 15. DO 21. MÁJA

            • Milióny detí na svete vyrastajú v krajinách, ktoré pustošia vojny či prírodné katastrofy. Prichádzajú o svoje domovy, blízkych, nemôžu chodiť do školy a bezstarostne sa hrať so svojimi kamarátmi, nemajú prístup k čistej vode, výživnej strave či liekom. Detská duša je veľmi krehká a rany na nej sa často nezahoja celý život. Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023 je určená práve týmto deťom.

              „DETI ŽIJÚCE V KRAJINÁCH, KTORÉ PUSTOŠIA VOJNY ČI PRÍRODNÉ KATASTROFY, ČELIA OBROVSKÉMU EMOCIONÁLNEMU STRESU, KTORÝ MÔŽE SPÔSOBIŤ CELOŽIVOTNÉ NÁSLEDKY NA DUŠEVNOM ZDRAVÍ. NERIEŠENIE PROBLÉMOV V OBLASTI DUŠEVNÉHO ZDRAVIA BRZDÍ VÝVIN DIEŤAŤA A BRÁNI MU NAPĹŇAŤ JEHO POTENCIÁL.“

              Výnos ZBIERKY MODRÝ GOMBÍK 2023 bude venovaný na programy duševného zdravia pre deti vo svete aj na Slovensku.

              Naši študenti vyzberali dňa 15.05. 2023 sumu

              302,07 EUR.

              Ďakujeme všetkým, ktorí túto zbierku podporili!

              Mgr. Eva Magnová

            • DEŇ NARCISOV

            • Ďakujeme Vám všetkým!... Že Ste nám pomohli tlmočiť odkaz o živote, ktorý je nevyspytateľný a občas sa nám obráti chrbtom... Že ste boli tí, ktorí napriek nie jednoduchej dobe, napriek nastaveniu v spoločnosti, jednoducho napriek všetkému, čo sa javilo ako neprajné a neľahké, išli s nami opäť do zbierky, ktorá už dávno nie je len finančnou záležitosťou. Veríme, že, my, všetci, ktorí sme sa do Dňa narcisov z akéhokoľvek dôvodu zapojili, máme dobrý pocit.

              Naši dobrovoľníci vyzbierali 3 809, 46 EUR.

              Mgr. Eva Magnová

      • Kontakty

        • Gymnázium Alberta Einsteina
        • +421-2-6345-11-84
        • Einsteinova 35 852 03 Bratislava 5 Slovakia
        • 00605760
        • PaedDr. Monika Kolková tel.: +421-2-6930-70-74 monika.kolkova@einsteinova.sk
        • https://einsteinova.edupage.org/a/administrativa-nepedagogicki-zamestnanci
        • Ing. Zuzana Brajerová, Mgr. Nataša Kubíková tel.: +421-2-6930-70-70 brajerova@einsteinova.sk, kubikova@einsteinova.sk
        • Mgr. Miroslava Mendelová tel.: +421-2-6345- 31-93 mendelova@einsteinova.sk
        • Bratislavský samosprávny kraj, Sabinovská 16, 820 05 Bratislava 25
        • 02 / 6345-31-70
        • ERASMUS + ID: E10119001
      • Prihlásenie