• KOŽAZ 3. ročník

            •  V dňoch 13.6.-15.6. 2022 sme pre študentov tretích ročníkov nášho gymnázia zorganizovali Kurz na ochranu života a zdravia. Náplň kurzu pozostávala z troch častí: zo zdravotníckej prípravy, civilnej ochrany a pohybu a pobytu v prírode spojeného so športovými hrami. Jeho program bol volený tak, aby sa ním rozšírili vedomosti študentov, precvičili ich požadované zručnosti a prehĺbili návyky z učiva ochrany života a zdravia. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

                     Zdravotnícku prípravu zabezpečovala inštruktorka zo Slovenského červeného kríža, ktorá sa snažila študentov naučiť ako postupovať pri záchrane ľudského života. Po teoretickej príprave si pomocou figurín a praktických ukážok  študenti vyskúšali resuscitáciu, stabilizovanú polohu  a mnoho ďalších život zachraňujúcich úkonov.

                     V časti civilná ochrana sme navštívili Múzeum vojny, Bunker S - 8  Cintorín  a územie petržalského opevnenia. Počas veľmi pútavého rozprávania nášho sprievodcu pána Miroslava Košírera sme spoznali   kúsok našej histórie na území Petržalky.

                     V rámci pobytu a pohybu v prírode sme absolvovali turistický pochod v Malých Karpatoch. Naše kroky smerovali zo Železnej Studničky smerom na Kačín. Tento pochod sme spojili s poznávaním prírody Malých Karpát. Cestu lemujú informačné tabule znázorňujúce rastliny a živočíchy tohto územia a tabule informujúce o dôležitosti ochrany prírody. Pochod sme ukončili opekačkou.


                    Počasie nám prialo, stanovené úlohy sme splnili a triedne kolektívy tak po dlhšom covidovom období  mohli opäť tráviť čas spoločne.


              Mgr. Nataša Kubíková

            • "Ruský jazyk v Európe" - Rakúsko (Salzburg a Viedeň)

            • V rámci školského projektu "Ruský jazyk v Európe" navštívili žiaci bilingválnej slovensko-ruskej sekcie v máji a v júni dve krásne mestá  Rakúska -Salzburg a Viedeň, kde hovoria aj po rusky.

              Školský projekt „Ruský jazyk v Európe“ sa nekončí len vzdelávacou exkurziou do Rakúska. Pokračovaním projektu bude realizácia plánovaného výletu do Maďarska, Fínska a Litvy.

              Salzburg je rozprávkové mesto,  nachádzajúce sa neďaleko Viedne. Hovorí sa mu aj „barokové hlavné mesto Európy“. Je to štvrté najväčšie mesto Rakúska. Salzburg je rodiskom veľkého Mozarta. V Salzburgu vám to pripomenie každá brožúra a každá cukráreň.

              Pevnosť Hohensalzburg sme navštívili pozemnou lanovkou a tiež sme sa dlho prechádzali po meste. Mnohí z nás vyskúšali a kúpili si pravé svetoznáme cukríky Mozartkugeln. Ide o čokoládové guličky v modrom ,nie červenom obale. Tieto pravé Mozartkugeln  sa vyrábajú iba v Salzburgu a sú tým najlepším suvenírom, ktorý si odtiaľto môžete priniesť domov. Druhý deň sme strávili vo Viedni. Naše spoznávanie Viedne sme začali od jej srdca – námestia Stefansplatz Pred nami sa týčil jeden z hlavných symbolov rakúskej metropoly – Dóm svätého Štefana. Gotickému chrámu sme venovali veľkú pozornosť – preskúmali sme ho zvonku aj zvnútra. Na ulici Graben je hlavnou atrakciou Morový stĺp alebo Stĺp Najsvätejšej Trojice. Postavili ho koncom 17. storočia po hroznej morovej nákaze, ktorá postihla Viedeň.Ulica Graben je tiež plná obchodov , reštaurácií a kaviarní. Táto ulica plynule prechádza do ulice Kohlmarkt, kde sa nachádza známa cukráreň Demel. Charakteristickým dezertom tejto starobylej cukrárne sú fialky,  obalené cukrom. Pri šálke kávy môžete sledovať kuchára pri práci (stena oddeľujúca chodbu a kuchyňu je zo skla). Na ulici sa nachádzajú butiky takých známych značiek ako Tiffany, Burberry a Gucci. Ulica končí námestím Michaelerplatz a palácom Hofburg. Žili v ňom rakúski panovníci viac ako sedem storočí. Za Hofburgom sa nachádza Maria-Theresia-Platz. V strede námestia stojí pomník cisárovnej Márie Terézie. Po oboch stranách sa týčia budovy Prírodovedného múzea a Umeleckohistorického múzea. Viedenská opera je najväčšia opera v Rakúsku, ktorá bola postavená v druhej polovici 19. storočia a úplne zničená počas druhej svetovej vojny. Viedenská opera bola obnovená v roku 1955. Teraz je táto krásna budova jedným z centier kultúrneho diania vo Viedni. Navštívili sme aj Ruské centrum vedy a kultúry vo Viedni, kde práve prebiehala výstava,  venovaná výročiu narodenia slávneho ruského básnika A. S. Puškina. Aj samotná budova, kde sídli RCVK,  je svojou historickou hodnotou zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO.

            • Blahoželáme - 2. miesto vo finále celoslovenskej súťaži Misia Mars

            • Získali sme 2. miesto s vlastným vedeckým projektom „Bioplasty na Marse“ v súťaži Misia Mars 4, prestížnej náučnej súťaži pre stredoškolských študentov s celosvetovým ohlasom, ktorú organizujú Slovenské elektrárne, prepojenou so simulovanou vesmírnou misiou pod vedením Dr. Michaely Musilovej, MSc., riaditeľkou výskumnej stanice HI-SEAS pod záštitou International MoonBase Alliance (USA).

              Garantom projektu „Bioplasty na Marse“  je naša pani p. Ing. Monika Ďurikovičová a tím s názvom Astronauti tvoria naši žiaci z 1.D Filip Malcher, z 3.A Samuel Achs , z 3.E Adela Škvareninová, Oliver Bizoň, Matvei Konarev, Konstantin Shevtsov.

              Kosťa Shevtsov je aj autorom výnimočného videa, ktoré je súčasťou vedeckého projektu.

              Cenu nám odovzdal pán Ivan Bella, ktorý je prvým slovenským kozmonautom. Do vesmíru letel v roku 1999 ako 385. človek zo Zeme. Moderátorom finále bol p.  Sajfa, ktorý vytvoril príjemnú atmosféru vo finále súťaži.

              Ďakujeme.

              Ing. Monika Ďurikovičová

      • Kontakty

        • Gymnázium Alberta Einsteina
        • +421-2-6345-11-84
        • Einsteinova 35 852 03 Bratislava 5 Slovakia
        • 00605760
        • PaedDr. Monika Kolková tel.: +421-2-6930-70-74 monika.kolkova@einsteinova.sk
        • https://einsteinova.edupage.org/a/administrativa-nepedagogicki-zamestnanci
        • Ing. Zuzana Brajerová, Mgr. Nataša Kubíková tel.: +421-2-6930-70-70 brajerova@einsteinova.sk, kubikova@einsteinova.sk
        • Mgr. Miroslava Mendelová tel.: +421-2-6345- 31-93 mendelova@einsteinova.sk
        • Bratislavský samosprávny kraj, Sabinovská 16, 820 05 Bratislava 25
        • 02 / 6345-31-70
        • ERASMUS + ID: E10119001
      • Prihlásenie