• Beseda

            • V stredu 25. októbra sme na pôde nášho gymnázia privítali na besedu so žiakmi doc. Daniela Klimovského, PhD, ktorý je docentom katedry politológie na Univerzite Komenského v Bratislave a zároveň poradcom predsedu vlády SR.  Spolu s ním k nám zavítal náš absolvent Mgr. Vladimír Weber, ktorý je v súčasnosti poslancom miestneho zastupiteľstva Petržalka.

              Témou besedy bol „Význam poradcov predsedu vlády SR.“. Docent Klimovský sprostredkoval našim žiakom svoje skúsenosti, ktoré nadobudol pri výkone funkcie poradcu premiéra. Bezprostredné vystupovanie pána docenta  a jeho  priamy kontakt s publikom vytvorili príjemnú a podnetnú atmosféru a vedomosti pána poradcu predsedu vlády obohatili študentov aj po kognitívnej stránke.

              Pán docent osobne  a verejne ocenil  na sociálnych sieťach (Instagram, Facebook)  aktivitu a postrehy žiakov, ktorými bol úprimne potešený a prejavil záujem pokračovať v spolupráci s našim gymnáziom aj v budúcnosti. Veľmi pekne ďakujeme aj my!

              Mgr. Diana Ferenczy

            • Viac lásky, menej plastu

            • Výzva Zelenej školy

              Kedy? 1.10. - 1.11. 2023

              Blížia sa Dušičky - dni, kedy spomíname na svojich blízkych zosnulých. Naša láska a spomienky k zosnulým sa nemerajú množstvom plastových dekorácií. Inšpirujte sa, ako znížiť množstvo odpadu na cintorínoch. Prejavte rešpekt k blízkym ľuďom aj prírode.

              Prečo sa zapojiť?

              • na našich cintorínoch sa zväčša odpad netriedi, končí na skládkach 
              • väčšina vencov, kytíc a kahancov je vyrobená  z materiálov, ktoré sa nedajú recyklovať

              Ako sa zapojiť? 


              Hľadajte pripnutý príspevok na fb Zelená škola "Dušičková výzva pre školy". 


               - Urobte so žiakmi prírodný veniec

              - Zaneste plagát “Dušičky s úctou k prírode” na obecný alebo mestský úrad, na správu cintorínov, umiestnite vo vývesnej skrinke vo verejnom priestore (dostupný na https://zelenaskola.sk/pre-skoly/materialy-na-stiahnutie/ )

              - Spravte si spoločnú fotku žiakov s vytvorenými vencami a uverejnite ju do komentárov pod príspevkom https://bit.ly/3s3qTtY - napíšte Názov obce/mesta, Názov školy a pridajte fotografiu (napr. Plastovce, Materská škola Uvedomelá)

              - Odfoťte sa so zverejneným plagátom “Dušičky s úctou k prírode” a uverejnite fotky do komentárov pod  príspevkom https://bit.ly/3s3qTtY - napíšte Názov obce/mesta, Názov školy a pridajte fotografiu (napr. Plastovce, Materská škola Uvedomelá)

              Pre zapojené školy, ktoré vylosujeme máme aj odmeny :) 

               

              Výsledky losovania budú zverejnené 3.11.

              Podrobné informácie nájdete na facebookovej stránke Zelená škola. Alebo na stránke: https://zelenaskola.sk/2023/09/27/viac-lasky-menej-plastov-vyzva-pre-skoly-2/ 

              Výzvu realizuje Zelená škola a Funebra, Živica.

              Viac iformácii u p. p. Gabčovej

            • Napísali o nás vo Fínsku

            • Článok o našej škole a návšteve družobnej školy v Helsinkách si môžete prečítať v učiteľskom časopise TEMPUS -  vyučovanie  medzinárodných jazykov vo Fínsku. 

              PK RUJ

            • JABLKO - symbol večného zdravia

            • Jablko bolo už pri vyhnaní Adama a Evy z Raja, objavení gravitácie ale aj rozpútaní Trójskej vojny. Jablká sú jedným z najstarších, najchutnejších ale aj najzdravších druhov ovocia.

                          Šťavnaté jabĺčka sú viac ako z 80% tvorené vodou. Zo všetkých druhov ovocia práve ony obsahujú najviac pektínu, vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá má priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru, zlepšuje proces trávenia a viaže na seba škodliviny, ktoré následne odvádza z tela von. Tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím chráni naše tepny a žily a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a infarktu. Jablká spomaľujú starnutie mozgových buniek a chránia mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom. Vďaka veľkému množstvu antioxidantov a vitamínu C posilňujú imunitný systém a zneškodňujú vírusy, baktérie, toxické látky a voľné radikály, čím nás v sychravom počasí chránia pred chrípkou a prechladnutím. 

              Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Európska asociácia líg proti rakovine na jeseň každého roku vyhlasuje Týždeň proti rakovine. Počas tohto týždňa sa tradične koná aj Deň jabĺk, do ktorého sa každoročne zapájame a naši dobrovoľníci rozdávajú spolužiakom v škole jablká. My sme si tento deň na našej škole opäť pripomenuli  20. októbra 2023.

              Mgr. Eva Magnová

            • DEŇ ŽUPNÝCH ŠKÔL

            • 13.10. 2023 sa uskutočnil v nákupnom centre Bory Mall 12. ročník Dňa župných škôl, na ktorom sa zúčastnila aj naša škola. Študenti a učitelia Gymnázia Alberta Einsteina prezentovali návštevníkom a žiakom základných škôl možnosti štúdia na našej škole. Záujemcovia si môžu  školu osobne pozrieť a zoznámiť sa s našimi študentmi a učiteľmi počas  Dňa otvorených dverí 6.12. 2023.

              Všetkým účastníkom prezentácie ďakujeme!

              Vedenie školy

            • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE SPLEŤ

            • Študenti 2.B triedy navštívili 10. októbra 2023, v Deň duševného zdravia, predstavenie inscenácie SPLEŤ v DKZH, ktorého ústrednou témou bolo práve duševné zdravie. Buď sama sebou, lebo ostatní sú už obsadení. Príbeh o mladých ľuďoch z generácie, ktorá patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete. Veronika je Rómka, adoptovaná bielymi rodičmi. Rodičia, čiastočne aj kvôli svojej práci, vytvárajú na sociálnych sieťach obraz ideálnej rodiny. Hoci majú svoju dcéru veľmi radi, nezostáva im na ňu veľa času. Ani v škole si Veronika nevie nájsť priateľov, dokonca je ochotná akceptovať správanie, o ktorom si neuvedomuje, že je šikanou. Veronika sa bojí s niekým zblížiť. Pre svoj pôvod, výzor, originálne názory aj postoje je vystavená kyberšikane. V reakcii na svoju inakosť a samotu si na sociálnych sieťach vytvorí virtuálny profil Bianky, svojho krajšieho a odvážnejšieho alter ega.
              Súčasťou predstavenia bola diskusia s IPčkom a hlavnými protagonistami.

              Mgr. Eva Magnová

            • Návšteva galérie moderného umenia Albertina- Viedeň

            • Dňa 4. 10. 2023 v rámci predmetu umenie a kultúra sa študenti 2.B a 3.E triedy zúčastnili exkurzie do galérie moderného umenia Albertina vo Viedni .Najzaujímavejšou bola pre žiakov stála expozícia Od Moneta po Picassa, ktorá mapovala vývoj moderného európskeho maliarstva a sochárstva v 1. polovici XX. storočia. Zaujala nás aj retrospektívna výstava anatomických kresieb a náčrtov ľudského tela od Michelangela, Leonarda da Vinci, Rubensa, Rembrandta až po Schieleho.V cente Viedne sme si prezreli aj významnú gotickú stavbu – Dóm sv. Štefana a na spiatočnej ceste domov sme sa zastavili pri originálnom bytovom dome, navrhnutom kontroverzným rakúskym architektom XX. storočia- Hundertwasserom.Exkurzia splnila očakávania žiakov v rámci projektu Stretnutie s umením, a túto skúsenosť hodnotia veľmi pozitívne.

              PK UMK

            • DEŃ NEZÁBUDIEK 2023

            • V slovenských mestách sa od 04. októbra začala celonárodná zbierka Dni nezábudiek 2023, ktorá má upozorniť na dôležitosť stigmatizovaných tém duševného zdravia.

              Liga za duševné zdravie (LDZ) SR jej vyhlásením pravidelne nadväzuje na Svetový deň duševného zdravia, ktorý pripadá na 10. októbra. Tohtoročnou témou osvetovej kampane Ligy za duševné zdravie je DOBRO“  Zlo je opakom dobra. A aj keď je aktuálne zlo hlučnejšie a dobro zakríknuté, vždy je v našich rukách, ako budeme na Slovensku ďalej žiť. Preto dnes netreba mlčať. Je čas, keď sa treba postaviť na dobrú stranu dejín. Na stranu demokracie a hodnôt rozvíjajúcich slobodu a dôstojnosť každého človeka. Jednoznačne sme proti zlu, ktoré hlása extrémne postoje v otázkach ľudských práv.

              Liga za duševné zdravie už viac ako 20 rokov pomáha šíriť dobré myšlienky, podporovať dobrú prax a byť dobrým spojencom tým, ktorým v našej spoločnosti chýba hlas.
Kampaň, ktorej súčasťou je zbierka Dni nezábudiek, sa týka nás všetkých.

              Gymnázium Alberta Einsteina  sa opäť zapojilo do celoslovenskej zbierky. Študentky 2. A, 2. E, 2. D, 3. E, a 4. E triedy vyzbierali spolu 1 903, 14 Eur. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a aj tým, ktorí prispeli malou finančnou čiastkou. Za pomoc pri organizácii ďakujem p. Mgr. E. Šallingovej.

               Chráňme si svoje duševné zdravie...

                                                                                                                                    Mgr. Eva Magnová

                                                                                                                                         (koordinátorka)

            • Slovanské múzeum A.S. Puškina Brodzany

            • V dňoch 28. a 29. septembra 2023 sme sa so žiakmi bilingválneho štúdia   3.E , 3.D  a 4.ED, 5 .ED  triedy  zúčastnili exkurzie do Slovanského múzea A. S. Puškina v Brodzanoch.

              Múzeum sídli v renesančnom kaštieli v Brodzanoch neďaleko Partizánskeho. Je to jedno z dvoch múzeí Slovenskej národnej knižnice, ktoré priblížilo našim študentom atmosféru rodinného sídla šľachty na prelome 19. a 20. storočia. Vzťah Puškinovej manželky, jej detí a rodiny z petrohradskej   aristokracie , ktorí často navštevovali Brodzany / žila  tu švagriná Puškina, Alexandra Gončarovová /zachránil kaštieľ a určil zameranie múzea.

              Stálu expozíciu múzea dopĺňa sála A. S. Puškina, ktorá mapuje život a tvorbu básnika a ohlas jeho diela v slovenskej literatúre. Žiaci si tak mohli rozšíriť svoje vedomosti o nové , zaujímavé informácie o tomto významnom ruskom básnikovi.

              PK RUJ

            • Európska noc výskumníkov 2023

            • Aj tento rok 29. septembra 2023 sa aktívne do Noci výskumníkov zapojili študenti Gymnázia Alberta Einsteina pod vedením p.p. Ďurikovičovej. Pre návštevníkov pripravili zaujímavé interaktívne pokusy a merania z oblasti chémie a fyziky. Tešil nás veľký záujem účastníkov.

              Festival vedy Európska noc výskumníkov je najväčšou celoeurópskou iniciatívou zameranou na popularizáciu výskumu a inovácií. 

              Na Slovensku sa koná každoročne už od roku 2007, v posledný septembrový piatok. V tento deň podujatie súbežne prebieha až v 25 krajinách, pričom každoročne sa ho zúčastňuje viac ako 1,5 milióna návštevníkov a viac ako 25 tisíc výskumníkov a výskumníčok.

              Cieľom podujatia je priblíženie práce vedcov, dosiahnutých výstupov a možností ich reálneho uplatnenia v každodennom živote širokej verejnosti. Zároveň je to snaha zlepšiť porozumenie o vplyve a dopade práce výskumníkov a inovátorov na životy mnohých ľudí.

      • Kontakty

        • Gymnázium Alberta Einsteina
        • +421-2-6345-11-84
        • Einsteinova 35 852 03 Bratislava 5 Slovakia
        • 00605760
        • PaedDr. Monika Kolková tel.: +421-2-6930-70-74 monika.kolkova@einsteinova.sk
        • https://einsteinova.edupage.org/a/administrativa-nepedagogicki-zamestnanci
        • Ing. Zuzana Brajerová, Mgr. Nataša Kubíková tel.: +421-2-6930-70-70 brajerova@einsteinova.sk, kubikova@einsteinova.sk
        • Mgr. Miroslava Mendelová tel.: +421-2-6345- 31-93 mendelova@einsteinova.sk
        • Bratislavský samosprávny kraj, Sabinovská 16, 820 05 Bratislava 25
        • 02 / 6345-31-70
        • ERASMUS + ID: E10119001
      • Prihlásenie