• Vzdelávací pobyt bilingválnej sekcie : Pobaltie 20.9. -24.9. 2022

            • Od 20.09. do 24.9. 2022 sa uskutočnila exkurzia do Lotyšska a Litvy v rámci projektu Ruský jazyk v Európe, ktorý organizuje vedúca PK RUJ p. Horváthová.

                 Vyučujúce ruského jazyka a 36 žiakov bilingválnej sekcie 3. a 4. ročníkov sa autobusom vydali na poznávací zájazd, ktorého prvou zastávkou /21.9. / bolo hlavné mesto Lotyšska - Riga, ležiaceho na oboch brehoch rieky Daugava. Bývalé hanzové mesto nás zaujalo svojráznou architektúrou, úzkymi uličkami a historickými pamiatkami. Nebol problém dorozumieť sa po rusky, keďže 40 percent obyvateľov Lotyšska tvoria Rusi. Na nasledujúci deň /22.9. / sme navštívili strednú školu v Rige, kde sme strávili celé predpoludnie. Žiaci školy, p. riaditeľka a učitelia nás prijali veľmi srdečne, pripravili pre nás kultúrny program a exkurziu po škole a jednotlivých triedach. Naši žiaci mali pre nich pripravené prezentácie o Slovensku,  Bratislave a  našom gymnáziu. Popoludní sme sa už presúvali do Litvy a cestou sme sa zastavili v okrese Šiauliai, kde sme navštívili Horu krížov- pútnické miesto Litovčanov.

               23.9. sme si spolu so sprievodkyňami prezreli hlavné mesto Litvy- Vilnius, dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o histórii mesta. Prešli sme sa po hlavnom námestí, úzkych uličkách bývalého židovského geta, navštívili kostoly, Zámockú ulicu s mnohými obchodíkmi a vyviezli sa lanovkou na hradný kopec so zachovalou vežou Gediminasa, odkiaľ bol nádherný výhľad na celé mesto. Popoludní sme mali prehliadku vodného hradu v Trakai, ktorý leží na jednom z nespočetných ostrovov tejto rekreačnej oblasti.

               Posledný deň zájazdu /24.9./ nás čakala  cez Litvu a Poľsko cesta domov do Bratislavy. Spoznať tieto dva Pobaltské štáty a ich nádherné hlavné mestá, ktorých historické centrum je zapísané v Zozname svetového dedičstva Unesco, bol, podľa slov žiakov, nezabudnuteľný zážitok. Bola to pre nich motivácia pokračovať v štúdiu ruského jazyka, v ktorom mohli  v týchto krajinách komunikovať a nadviazať kontakty so žiakmi v Rige.

                  

            • Návšteva Európskeho parlamentu 13.9. -15.9. 2022

            • V dňoch 12. až 15. septembra 2022 sme sa zúčastnili zájazdu do sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Zájazd bol naplánovaný počas plenárneho zasadnutia EP. 

                          Z Bratislavy sme odchádzali 12. 09. 2022 večer. Cestovali sme autobusom. Do Štrasburgu sme prišli v dopoludňajších hodinách. Po krátkej prechádzke historickým centrom sme mali spoločný obed s ostatnými účastníkmi vzdelávacieho zájazdu. V popoludňajších hodinách sme absolvovali okružnú plavbu po Štrasburgu, počas ktorej sme videli najzaujímavejšie pamiatky starej časti mesta, ako aj novej, kde sa nachádzajú najvýznamnejšie európske inštitúcie – Európsky parlament, Rada Európy, Európsky súd pre ľudské práva. Po ukončení plavby sme si mohli tieto pamiatky pozrieť aj osobne a nasávať atmosféru mesta. Večer sme sa ubytovali v hoteli a mali spoločnú večeru, počas ktorej nás navštívil europoslanec Ivan Štefanec. 

                          Na druhý deň sme navštívili Európsky parlament. Po prezentácii o fungovaní a činnosti EP nasledovala diskusia s europoslancom Ivanom Štefancom. Počas návštevy sme mali možnosť stretnúť sa aj s europoslancom Vladimírom Bilčíkom a českou europoslankyňou Michaelou Šojdrovou.  Po skončení diskusie sme si pozreli časť plenárneho zasadnutia Europarlamentu, v ktorom vystúpila predsedníčka EK Ursula von der Leyen  so správou o stave Európskej únie v súvislosti s energetickou krízou a dôsledkami vyplývajúcimi zo situácie na Ukrajine. Počas prejavu sedela v pléne aj manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská.  Naša návšteva v parlamente bola ukončená spoločným obedom a tradičným fotením pri vlajkách členských štátov EÚ.

                           Večer sme odchádzali zo Štrasburgu plný zážitkov a dojmov z krásneho francúzskeho mesta. 

              p.p. Chrenová, p. p. Magnová

              študenti: Lenka Tadlánková, Nina Červeňáková, Vladimír Molnár, Dominik Adame

               

            • Zúčastnili sme sa Bratislavskej vedeckej cukrárne

            • Témou boli Farby, tvary a vône. Ako sa naučili rastliny zvádzať? Prednášala nám pani Ing. Mgr. Eva Zahradníková, PhD., ktorá je botanička a rada sa delí o fascinujúce poznatky zo sveta rastlín nielen so študentmi PriF UK v BA, ale aj so všetkými, ktorých táto téma zaujíma. 

              Septembrová vedecká cukráreň je sprievodným podujatím festivalu vedy Európska noc výskumníkov 2022

              Hlavný program podujatia ENV sa uskutoční 30. 9. 2022 v priestoroch Starej tržnice a v jej okolí. Súčasťou festivalu vedy budú rôzne sprievodné podujatia, najmä prednášky, vedecké kaviarne, vedecké cukrárne, workshopy, súťaže či podcasty, ktoré ponúknu zaujímavé prezentácie výnimočných slovenských vedcov. Bližšie informácie nájdete na www.nocvyskumnikov.sk a www.vedanadosah.sk.

              Ing. Monika Ďurikovičová

            • ITAPA EXPO 2022: "Od Dubaja k Dunaju"

            • ITAPA EXPO 2022 (9. - 10. septembra 2022) bol dvojdňový technologický festival na nábreží Dunaja pri  Eurovea v Bratislave, ktorý prepojil výstavu najpútavejších exponátov nielen z EXPO DUBAJ 2020, ale aj od slovenských inovátorov.

              Naša škola sa zapojila do výzvy ITAPA EXPO 2022  prezentovať  sa s príspevkom BIOPLASTY pod vedením p. Ing. Moniky Ďurikovičovej s tímom žiakov z tried 4.A Samuel Achs, z 2.D Filip Malcher a zo 4.E Oliver Bizoň, Matvei Konarev a Konstantin Shevtsov. Zaradili nás do  programu na hlavnom pódiu, kde sme sa prezentovali krátkym videom a pútavou prezentáciou. Mali sme aj vlastný stánok s  exponátmi výrobkov z bioplastov.

              Podujatie sa konalo pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR, Bratislavského samosprávneho kraja a Hlavného mesta SR Bratislava.

              Ing. Monika Ďurikovičová

               

      • Kontakty

        • Gymnázium Alberta Einsteina
        • +421-2-6345-11-84
        • Einsteinova 35 852 03 Bratislava 5 Slovakia
        • 00605760
        • PaedDr. Monika Kolková tel.: +421-2-6930-70-74 monika.kolkova@einsteinova.sk
        • https://einsteinova.edupage.org/a/administrativa-nepedagogicki-zamestnanci
        • Ing. Zuzana Brajerová, Mgr. Nataša Kubíková tel.: +421-2-6930-70-70 brajerova@einsteinova.sk, kubikova@einsteinova.sk
        • Mgr. Miroslava Mendelová tel.: +421-2-6345- 31-93 mendelova@einsteinova.sk
        • Bratislavský samosprávny kraj, Sabinovská 16, 820 05 Bratislava 25
        • 02 / 6345-31-70
        • ERASMUS + ID: E10119001
      • Prihlásenie